top of page

EY Podnikateľom roka 2018 je Šimon Šicko

Bratislava 5.3.2019. EY Podnikateľ roka je prvou a jedinou skutočne celosvetovou súťažou svojho druhu, ktorú založila spoločnosť EY v roku 1986 v USA. Oceňuje podnikateľov, ktorým sa podarilo vybudovať rozvíjajúci sa podnik. Súťaž EY Podnikateľ roka je koncipovaná ako medzinárodná, preto sú kritériá, podľa ktorých sú jednotliví účastníci posudzovaní, v každej krajine porovnateľné. Záštitu nad súťažou tento rok prevzal prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska.

Úryvok z príhovoru prezidenta Slovenskej republiky, Andreja Kisku


Hlavnú cenu si podľa rozhodnutia poroty, zloženej prevažne z víťazov predchádzajúcich ročníkov, odnáša spoluzakladateľ a šéf spoločnosti Pixel Federation Šimon Šicko. Porota vyberala spomedzi štyroch finalistov.

Finalista Šimon Šicko – Pixel Federation


Šimon Šicko a jeho Pixel Federation zakreslili Slovensko do mapy digitálneho entertainmentu. Hry z jeho portfólia, ako sú Diggy’s Adventure, Seaport, TrainStation a Emporea, zábavajú 80 miliónov hráčov po celom svete. Firma, ktorú Šicko v roku 2007 založil spolu s manželkou Luciou, Mariánom Fridrichom a Filipom Fischerom, je ukážkou kreatívneho exportu Slovenska. V roku 2017 tržby Pixel Federation dosiahli 28 miliónov eur, medziročne stúpli o rekordných 57 percent. Vlani vzrástli o ďalších osemnásť percent na 33 miliónov eur. V súčasnosti firma zamestnáva viac než dve stovky ľudí a jej hry sú preložené do 16 jazykov.

EY Podnikateľ roka Šimon Šicko – Pixel Federation


Do finále súťaže EY Podnikateľ roka sa okrem Šimona Šicka presadil tiež Peter Divinec z firmy Kellys Bicycles, ktorá vyrába bicykle a e-bajky, Branislav Rojko zo spoločnosti TSS Group, ktorá podniká v importe a predaji zabezpečovacích systémov, a Margita Hollenová a Heinrich von Hollen z firmy Hollen, ktorá poskytuje podporu pre dodávateľov v automotive sektore.


Tento rok výnimočne porota neudelila ocenenie EY Technologický podnikateľ roka 2018. Udelila však špeciálne ocenenie za prínos k transparentnosti podnikateľského prostredia. Získal ho Filip Glasa, ktorý stojí za portálom Finstat.sk.

Finalista Filip Glasa – Finstat

Titul EY Začínajúci podnikateľ roka 2018 získali Jozef Bardík a Jozef Kuzma zo spoločnosti Regal Burger. Zo stánku na hudobnom festivale Pohoda sa vypracovali na sieť 17 prevádzok s rýchlym občerstvením na Slovensku a v Česku. Firma F. Glasu funguje už sedem rokov a spracováva dáta z verejných a open data zdrojov. Vďaka Finstatu si tisícky firiem a živnostníkov dokážu rýchlo (a v základnej verzii zadarmo) overiť obchodného partnera.

Finalisti Jozef Bardík (vľavo) a Jozef Kuzma – Regular Burger

Tržby Regal Burgeru sa v minulom roku pohybovali okolo štyroch miliónov eur. V priebehu nasledujúcich týždňov sa sieť rozšíri o dve ďalšie prevádzky na západnom a jednu na východnom Slovensku (Trenčín, Žilina a Košice). Porota ocenila nielen rastový potenciál Regal Burgeru, ale aj zvládnuté manažérske postupy. Vo firme vyvinuli prepracovaný IT systém s obrazovkami, ktorý umožňuje začať s prípravou hamburgera takmer okamžite, ako pokladník prijme objednávku od zákazníka.

Finalisti Margita Hollenová a Heinrich von Hollen z firmy Hollen

Finalista Peter Divinec – Kellys Bicycles

Finalista Branislav Rojko zo spoločnosti TSS Group

Na slávnostnom vyhodnotení súťaže EY Podnikateľ roka 2019 sa zúčastnil aj profesor Štefan Kassay, predseda dozornej rady I.D.C. Holding, a.s., a prezident Nadácie profesora Štefana Kassaya na podporu vedy a vzdelávania. V osobných rozhovoroch s účastníkmi súťaže a ďalšími protagonistami moderných metód organizácie práce, segmentov zdokonaľovania jednotlivých procesov a invencií tvorivej práci sa jednoznačne ukázalo, že už mladí startupisti prichádzajú do „produkčného kolotoča“ s verbou a odvahou. Najlepším dôkazom efektivity intelektuálno-produkčného počínania a v tomto okamihu Šimon Šicko. Aj rozpravy s nominantmi súťaže poukázali na jednu z nosných tém, ktorými sa EY snaží pôsobiť na zvyšovanie efektivity práce je koncentrácia na vzdelávanie a získavanie nových poznatkov na najvyššej možnej úrovni. Mnohí mladí ľudia majú za sebou veľké skúsenosti zo svojho pôsobenia v zahraničí, kde našli mnoho podnetov na realizáciu podnikania na Slovensku. Rovnako nové inšpirácie vnášajú vnútornú iniciatívu uvádzajúcu do pohybu ďalšie kontakty a možnosti spolupráce na spoločných úlohách.

V tejto súvislosti profesor Kassay získal uspokojenie, že mnohé z jeho vedeckých prác našli uplatnenie aj v odporúčaných prednáškach a viacerých nových spôsobov edukácie v rámci EY Podnikateľ roka. Toto úsilie má rovnakú náplň podporiť skupiny alebo jednotlivcov za účelom rozvoja vedy a vzdelávania v rámci podnikania Súbeh skúseností z praxe a nových znalostí z vedeckej práce mnohé implikácie sú zakladom napredovania a čo je spoločné, majú veľmi podobné úlohy. Systémové myslenie a spoločné znaky viacerých aktivít smerovaných k rozvoju sa prejavujú aj v integrácii postupov samotnej korporácie I.D.C. Holding, a.s., a náplne Nadácie profesora Štefana Kassaya na podporu vedy a vzdelávania.


Na Slovensku sa súťaž koná od roku 2006, kedy bol vyhlásený víťaz hlavnej kategórie EY Podnikateľ roka a víťaz kategórie EY Začínajúci podnikateľ roka. O rok neskôr sme súťaž rozšírili o kategóriu EY Podnikateľ roka v oblasti inovácií, ktorá sa premenovala na EY Technologický podnikateľ roka. Porota má každý rok možnosť udeliť Špeciálne ocenenie poroty podľa vlastného uváženia. Držiteľ titulu EY Podnikateľ roka Slovenskej republiky reprezentuje našu krajinu na svetovom finále súťaže v Monte Carle.

Jánoška Ensemble


Tohtoročný slávnostný večer sa organizátorom vydaril. Moderátorka Adela Vinczeová sa ujala moderovania so zaručenou dávkou humoru. Po kultúrnej stránke večer nezabudnuteľne obohatilo kvarteto Jánoška Ensemble, ktoré svojim majstrovským vykúzlením tónov doslova zdvíhalo obecenstvo zo stoličiek a vyzývalo do tanca. V priateľskej atmosfére a v rozsiahlych rozhovoroch medzi podnikateľmi akcia pokračovala takmer do polnoci.

bottom of page