top of page

Horalky na Elbruse

Elbrus, Ruská Federácia, 14.1.2019. Horalky už dnes pozná naozaj celý svet. Neveríte ? Položili ste si niekedy otázku kde všade už tieto obľúbené oblátky boli odfotené, zjedené alebo ktoré kontinenty navštívili ? Stali sa obľúbeným spoločníkom na cestách, pri školských výletoch, v aktovkách či dámskych kabelkách ako chutný spoločník stvorený na maškrtenie alebo desiatu. Častokrát zdolávajú spolu s turistami aj horské masívy alebo známe pohoria.

Štvorica našich priateľov Natália, Jaroslav, Milan a Martin sa rozhodli zdolať najvyšší vrch Ruskej federácie, Elbrus. Nachádza sa vo Veľkom Kaukaze blízko hraníc s Gruzínskom. So svojou výškou 5 642 m a zasneženým vrcholom už z diaľky víta turistov. Nasledujúce video zachytáva výstup na tento neaktívny vulkán a samozrejme, v batohoch našich turistov nechýbajú ani Horalky.

Elbrus je najvyšší vrch Kaukazu, Ruskej Federácie (5 642 m). Podľa niektorých názorov na vedenie hranice medzi Európou a Áziou, sa nachádza ešte v Európe, čo by z neho robilo aj najvyšší vrch Európy. Vrchol sa nachádza asi 40 km juhozápadne od mesta Kislovodsk blízko hraníc s Gruzínskom. Je to neaktívny stratovulkán s dvoma centrami (západný štít 5 642 m, východný 5 621 m) pokrytý ľadovcami a trvalým snehom. Na bokoch hory sa však nachádzajú termálne pramene a aktívne solfatáry.

bottom of page