top of page

Profesor Štefan Kassay zablahoželal bulharskej veľvyslankyni Yordanke Chobanovej k 10. výročiu vstup

Bratislava 5.4.2017. Profesor Štefan Kassay pri príležitosti osláv 10. výročia vstupu Bulharskej republiky do Európskej únie zablahoželal veľvyslankyni Yordanke Chobanovej k tomuto historickému míľniku. Predseda Dozornej rady I.D.C. Holding, a.s. sa v priestoroch Dvorany Ministerstva kultúry SR v Bratislave zúčastnil na slávnostnom koncerte a vernisáži fotografií venovanom svetoznámej bulharskej opernej dive Gene Dimitrovovej. Na podujatí, ktoré si okrem dekády členstva Bulharska v Európskej únii zároveň pripomínalo aj 45. výročie založenia Bulharského kultúrneho inštitútu v Bratislave, sa zúčastnila vyše stovka významných hostí vrátane bulharského ministra kultúry Rashka Mladenova.

Štefan Kassay veľvyslankyni Bulharskej republiky poprial veľa úspechov v jej nedávno započatej diplomatickej misii v Bratislave a vyjadril presvedčenie, že spolu nadviažu na vynikajúcu spoluprácu s jej predchodkyňou Margaritou Ganeva. V gratulácii Yordanke Chobanovej zdôraznil, že „členstvo našich krajín v Európskej únii je zárukou demokratického vývoja ako aj potvrdením vysokého medzinárodného kreditu našich štátov“. Konštatoval, že vzťahy medzi našimi krajinami sú na vysokej úrovni, k čomu sa osobne snaží prispieť aj svojím pôsobením na poli ekonomickej diplomacie.

Mimoriadna a splnomocnená veľvyslankyňa Bulharskej republiky v SR Yordanka Chobanova v príhovore pred koncertom pripomenula, že 10 rokov Bulharska v Európskej únii znamená pre jeho obyvateľov veľa. „Vybudovala sa nová infraštruktúra, nová linka metra, nemocnice, veľa nových projektov, ale zároveň sa zvýšila aj bezpečnosť a kredibilita krajiny,“ poznamenala.

Ako na slávnostnom podujatí uviedol vedúci zastúpenia Európskej komisie v Slovenskej republike Dušan Chrenek, „Bulharsko je významná krajina s bohatou históriou a naplno si zaslúžila návrat do Európy a členstvo vo veľkej európskej rodine. Celý proces vstupu do EÚ bol dlhý a zložitý, ale všetko úsilie Bulharska implementovať množstvo zmien a reforiem ukázal silu transformácie bulharského národa. (...) Rád by som Bulharsku zaprial veľa úspechov pri skorom vstupe do Schengenu ako aj do eurozóny, aby mohlo využívať všetky výhody členstva v EÚ.

bottom of page