top of page

Slovenský vedec a podnikateľ u prezidenta Chorvátska

Dnes prezident Chorvátskej republiky Ivo Josipovič prijal na audiencii profesora Štefana Kassaya v sprievode riadneho a splnomocneného veľvyslanca Romana Supeka. Cieľom stretnutia bolo nadviazať na doterajšiu spoluprácu v oblasti vedeckej, podnikateľskej a aj charitatívnej.

Zľava: Prezident Chorvátskej republiky Ivo Josipovič, profesor Štefan Kassay a veľvyslanec SR v Chorvátsku Roman Supek.


Profesor Štefan Kassay už niekoľko rokov aktívne pomáha budovať diplomatické vzťahy s viacerými krajinami. Svoju životnú filozofiu, spojenie vedy a podnikania prenáša aj do tejto oblasti. Aj preto slovenská firma I.D.C. Holding, a.s. exportuje úspešne svoje produkty.„Na chorvátskom trhu sa uchytili diabetické oblátky Ela a tiež želé Ovomia,“ hovorí Štefan Kassay, predseda Dozornej rady I.D.C. Holding, a.s.


Spolupráca však nekončí exportom našich výrobkov. Roman Supek dodáva: „I.D.C. Holding, a.s. pravidelne každoročne sponzorsky prispieva prostredníctvom Veľvyslanectva Slovenskej republiky v Chorvátsku na Vianočný bazár, ktorý sa koná pod záštitou manželky prezidenta Tatjany Josipovičovej.“ Bazár má už niekoľko ročnú tradíciu a koná sa niekoľko dní pred Vianocami.


Podnik a podnikanie na univerzite v Puli Profesor Štefan Kassay pracuje niekoľko rokov na obsiahlej pentalógii Podnik a podnikanie, ktorá vychádza v piatich jazykových mutáciách. V Chorvátsku pod egidou MZV a osobnou angažovanosťou mimoriadneho a splnomocneného veľvyslanca Romana Supeka s veľkým úspechom prezentoval prvý a druhý zväzok. Prvá prezentácia prvého dielu Pentalógie profesora Štefana Kassaya sa v spolupráci so zastupiteľským úradom v Záhrebe uskutočnila počas medzinárodného knižného veľtrhu Interliber v Záhrebe. Prezentovať tretí zväzok autor bude aj na univerzitnej pôde. Študenti v Pulli budú mať príležitosť sa zoznámi s vedcom a podnikateľom, ktorý sa chce podeliť o svoje skúsenosti a vedomosti s nastupujúcou generáciou. „Človek by nemal myslieť iba sám na seba a uspokojiť sa s vlastným prospechom a dosiahnutými výsledkami. Nadobudnuté skúsenosti odovzdávam ďalej,“ na záver dodáva podnikateľ a vedec Štefan Kassay.


I.D.C. Holding, a.s. V roku 1992 Dr.h.c. prof. PhDr. Ing. Štefan Kassay, DrSc. a Ing. arch. Pavol Jakubec založili spoločnosť Investment Development Company (I.D.C. s.r.o). V tom istom roku získala víťazstvom v medzinárodnom privatizačnom tendri štátny podnik Pečivárne Sereď. V roku 1993 bolo jej ďalším víťazstvom aj získanie štátneho podniku Figaro Trnava. V roku 1997 bola I.D.C., s.r.o. transformovaná na akciovú spoločnosť. V druhej polovici 90-tych rokov minulého storočia sa začala spoločnosť viac orientovať na trhy krajín Vyšehradskej štvorky, čo prinieslo značný úspech. Ďalšími jej výrobnými závodmi sú I.D.C Lolly, s.r.o. a Václav & Ježo, a.s. Všetky výrobné prevádzky sú charakteristické výrobou kvalitných a obľúbených výrobkov. Sú známe aj tým, že ich vyrábajú podľa tradičných receptúr s použitím najmodernejších zaradení. I.D.C Holding, a.s. je dnes nadnárodnou spoločnosťou a najväčším slovenským producentom cukroviniek a trvanlivého pečiva. Svoje obchodné zastúpenia má v Českej republike, v Poľsku a Maďarsku.


bottom of page