top of page

Nedeľa v Samarkande

Samarkand, Taškent 23.2.2020. Podľa viacerých historikov patrí k najkrajším miestam na svete. Monumenty starého mesta prečkali stáročia do dnešných dní na bájnej Hodvábnej ceste. Práve vďaka nej a panovníkovi Timurovi Veľkom sa stal Samarkand historickou ikonou Uzbekistanu. Profesor Štefan Kassay, Ing. Miroslav Buch a veľvyslanec Slovenskej republiky v Uzbekistane JUDr. Ján Bóry využili netradične služby rýchlovlaku Afrosiyob uzbeckých železníc, ktorý spája hlavné mesto Taškent s historickým Samarkandom.

Monumentálna a moderná železničná stanica v Samarkande

Dvetisícsedemstoročná história mesta je úzko spätá s predajom i distrubúciou bavlny. Aj vďaka tejto významnej komodite prekvital obchod už v dávnych dobách a produkty z Uzbekistanu sa postupne dostali až k nám do Európy. Počas jazdy vlakom v určité ročné obdobia možno sledovať nekonečné biele polia bavlny - pre domácich bieleho zlata.

Tyrkysové kupoly a minarety paláca Registan


Moderný vzhľad dnešného Samarkandu po vstupe do historického centra sa rozplynie a odrazu turista vidí známe stavby, ktoré sú v každej historickej knihe o Hodvábnej ceste či strednej Ázii. V upravenom parku sa dvíha dvojica ukážkových minaretov a neobyčajne krásna tyrkysová kupola ozdobená rebrovaním. Pre Samarkand sú podobné kupoly typické a inde by sme ich hľadali márne. Kupola patrí vďaka svojmu príbehu k ikonám celého mesta. Ukrýva totiž hrobku muža, ktorého história pozná ako Timur, Timur Lenk alebo ako vravia domáci Timur Veľký.

Dodnes patrí k najväčším postavám uzbeckej histórie a Samarkand práve jemu vďačí za to čím je. Kým k Samarkandu bol milosrdný a miloval ho, kam sa vydal so svojou armádou tam rozsieval strach a smrť. Orientálny svet sa ešte stále spamätával z mongolskej pohromy menom Džingischán a mnohé miesta tak Timur položil na kolená. Dnu panuje posvätné ticho a niekoľko starších uzbeckých mužov s privretými očami odrieka tichú modlitbu do svojich vystretých dlaní. Okrem Timura tu leží aj Ulugbeg, jeho vnuk, známy astronóm, ďalší panovník, ktorý Samarkand preslávil aj vďaka svojmu observatóriu.

Najikonickejším miestom celého Samarkandu je bez zaváhania námestie zvané Registan. V preklade znie ako „pieskové miesto“. Pri pohľade na Registan čas prestáva existovať. Mieša sa v ňom orient, architektúra 15. aj 17.storočia, architektonické predstavy islamského umenia a je v ňom zakliata atmosféra, akú by sme inde márne hľadali. Človek si uprostred námestia príde maličký, keď na neho padajú tiene samarkandských velikánov.

Profesor Štefan Kassay v Registane

Prezidentský bulvár spájajúci Registan s obrovskou mešitou Bibi Chanum patrí medzi najupravenejšie priestory celého Uzbekistanu. Práve sem totiž chodil do školy prezident Islam Karimov, ktorý stál na čele krajiny od roku 1991, teda od momentu, kedy sa Uzbekistan stal nezávislou krajinou až do jeho smrti v roku 2016. Na začiatku bulváru sa dokonca už objavila prvá a jediná socha prezidenta Karimova v krajine. Bibi Chanum zo začiatku 15.storočia patrila svojho času k najväčším mešitám sveta.

JUDr. Ján Bóry vpravo a Ing. Miroslav Buch v obchode so suvenírmi

Ing. Miroslav Buch so študentkou histórie a medicíny

Koho pamiatky unavia, ten si ide oddýchnuť na obed. Samarkand má niekoľko reštaurácii, ktoré majú turisti radi. Niektorí domáci varia priamo vo svojich záhradách a radi vás pohostia priamo u nich tradičným uzbeckým plovom. Neexistuje slávnejšie jedlo, ktoré by ste tu našli. Šašlíky domáci milujú a vedia ich dokonale pripraviť, ale keď príde reč na plov, Uzbeci by ho mohli jesť pokojne aj každý deň. Pripravuje sa v obrovských hrncoch, pretože plov sa nikdy nevarí na dve či tri porcie. Na stole pristane obrovský tanier tohto skvelého jedla. Zdobí ho niekoľko hrozienok, dusené baranie mäso, malé prepeličie vajcia, kúsky mrkvy, zeleniny a podáva sa k nemu samarkandský chlieb a na pitie miska zeleného čaju.

Tradičný uzbecký plov naservírovaný so zeleným čajom

Tradičný samarkandský chlieb sa predáva po celom meste

Stoly na trhoch sa prehýbajú pod sušeným ovocím, ktoré je mimoriadne chutné

Všetkými odtieňmi modrej žiariace spomienkové predmety

Tesne pred odchodom sme svedkami pravej uzbeckej svadby

Odrazu má turista pocit, ako keby sa preniesol do rozprávok z tisíc a jednej noci

Registan sa zahaľuje do tmy. Deň ubehol rýchlo ako voda v rieke Zeravshan, ktorá preteká severnou časťou mesta. Je čas sa rozlúčiť.

Registan žiari vo dne i v noci. Obloha posiata miliónmi hviezd umocňuje rozprávkovú atmosféru jedinečného miesta na zemi

Sprava: JUDr. Ján Bóry, profesor Štefan Kassay a Ing. Miroslav Buch

Profesora Štefana Kassaya a Ing. Miroslava Bucha čaká ďalší náročný deň. Je potrebné doladiť posledné detaily prezentácie Spoločnej európskej produkčnej platformy na univerzite v Taškente. Multimediálny portál www.kassay.eu vnímateľom prinesie aktuálne informácie z ďalších dní ekonomicko-diplomatickej misie v centrálnej Ázii.


bottom of page