top of page

Riaditeľ GLOBSEC-u zdôrazňuje potrebu diskusií o problémoch a hrozbách EÚ

Pezinok 28.1.2020. Profesor Štefan Kassay diskutoval s riaditeľom GLOBSEC-u, Mgr. Róbertom Vassom o aktuálnych potrebách vzájomných diskusií medzi členskými štátmi EÚ prihliadajúc na aktuálne problémy a hrozby z oblastí kybernetickej ochrany, obrany a bezpečnosti, energií a ich rozumného hospodárenia so zdrojmi na planéte, budúcnosti európskych štátov a ich vzájomnej participácii na spoločných projektoch rozvoja a v neposlednom rade aj o strategickej komunikácii.

Profesor Štefan Kassay a Mgr. Róbert Vass, riaditeľ GLOBSEC-u

„Za posledných desať rokov sa začíname oveľa viac sústreďovať na oblasť nových technológií, digitálnu budúcnosť, umelú inteligenciu. Vidíme a cítime, že sa začína niečo zásadné diať v našej spoločnosti. Dynamika technologických zmien v posledných rokoch je absolútne bezprecedentná a zrýchľuje sa. Začína byť exponenciálna. Takmer každý týždeň prichádzajú správy, ktoré boli ešte pred rokom alebo dvomi neuveriteľné. Všetky tieto faktory disruptujú biznisový model, na ktorom sme boli postavení. Napríklad dnes najväčším poskytovateľom taxi služby je firma Uber, ktorá fyzicky nevlastní ani jeden automobil. V medzinárodnom prostredí sa mení všetko a my cítime, že technologická revolúcia je rýchlejšia ako naše inštitúcie a štáty sú na túto revolúciu schopné reagovať“, približuje aktuálny stav potreby zmeny postoja k problémom vznikajúcim s technologickou revolúciou riaditeľ GLOBSEC-u, Mgr. Róbert Vass.

Mgr. Róbert Vass prezentoval profesorovi Štefanovi Kassayovi najnovšie publikácie z oblasti zacielenia organizácie GLOBSEC

„Je na nás, aby sme cez potrebné zmeny v našom systéme prešli ako víťazi a nie porazení. Dnes si mnohí neuvedomujú, že zmeny, ktorými dnes prechádzame, najmä technologické, nemajú len dopad na samotné technológie, prípadne na malú oblasť zásahu, ale sa prejavujú takmer vo všetkých oblastiach. Ako príklad uvediem príchod novej siete 5G, do ktorej budú pripojené nové internety vecí, automaticky sa týmto krokom vytvoria nové zraniteľnosti ako zber dát o dennom správaní spotrebiteľa sa dostanú do rúk mnohých technologických spoločností, ktoré ich môžu rôznymi spôsobmi aj zneužiť. Vytvára sa tu priestor na nové otázky, na ktoré dnes nie sme pripravení“, podčiarkuje potrebu okamžitej zmeny Vass.


Rozhovor s riaditeľom GLOBSEC-u, Mgr. Róbertom Vassom pripravujeme do vysielania v rámci diskusnej relácie Hosť Štefana Kassaya.

 

GLOBSEC je nepolitická mimovládna organizácia so sídlom v Bratislave. Od roku 2005 každoročné organizovanie GLOBSEC Bratislava Global Security Forum. Ďalšími projektmi je konferencia Tatra Summit o európskych záležitostiach alebo Chateau Béla Central European Strategic Forum. GLOBSEC Policy Institute prezentuje širokú výskumnú oblasť založenú. Hlavné produkty sú politické štúdie a analýzy rozličných tém v oblasti medzinárodnej politiky a bezpečnosti. Od roku 2016 je GLOBSEC nielen názov jedného z piatich top fór pre medzinárodnú bezpečnosť vo svete, ale tiež legálna entita a organizátor fóra. Od svojho založenia v roku 2005 GLOBSEC Global Security Forum sa každý rok koná v Bratislave. Stalo sa jednou z 5 významnejších bezpečnostných konferencií vo svete. V roku 2016 sa zúčastnilo 1 000 hostí zo 70 krajín. Hlavné témy obsahovali globálnu bezpečnosť, transatlantická kooperácia a medzinárodné vzťahy. Od svojho začiatku GLOBSEC hostil prominentných prednášateľov ako David Cameron, Madeleine Albrightová, Anders Fogh Rasmussen, Ursula von der Leyenová, John McCain, Zbigniew Brzezinski a mnoho iných.

bottom of page