top of page

Vody na zemi je dostatok, zlyháva iba jej distribúcia hovorí Viliam Novák

Pezinok 26.2.2019. Matematické modelovanie štúdií v oblasti vodného hospodárstva, budúcnosť pitnej vody na Slovensku, ale aj maratónsky beh boli témy profesora Štefana Kassaya v rámci rubriky Hosť, na ktoré dnes disktutoval s významným odborníkom v oblasti hydrológie, Ing. Viliamom Novákom, DrSc.

Ing. Viliam Novák, DrSc., Ústav hydrológie Slovenskej akadémie vied


„Na to, aby si mohol napísať knižku, musíš mať za sebou kopec drobnej roboty“, vyjadruje sa na margo vedeckej práce Novák. „Päť rokov sa kniha vo vydavateľstve Springer držala na rebríčku najvyhľadávanejších publikácii v rámci hydrológie“, odpovedá na otázku vedec SAV. „V knihe som prispel výskumom matematického modelovania transportu vody v systéme pôda, porast, atmosféra formou odberu vody koreňmi rastlín,“ dodáva Novák.

Zaujímavý rozhovor pokračoval na témy týkajúce sa využitia matematického modelovania štúdii v oblasti vodného hospodárstva a jeho potrebu v súčasnosti. Meniaca sa klíma priamo ovplyvňuje prerozdelenie pitnej vody na našej planéte. „Vody na zemi je dostatok, zlyháva iba jej distribúcia“, hovorí Novák, naša spoločnosť sa touto tému musí zaoberať. Existuje množstvo spôsobov, ako vodu filtrovať a eliminovať v nej látky, ktoré sú pre život nebezpečné.


Ako ide dokopy vedecké povolanie hydrológa s náročnými maratónskymi behmi? „Beh je mimoriadne efektívnym spôsobom regenerácie mysle a samozrejme zlepšuje kondíciu. Po hodine behania je zo mňa iný človek. Stres je preč a som pripravený na ďalšie výzvy. Ale práve fyzická únava je nevyhnutnou podmienkou relaxácie mysle. A maratón? Lepší prostriedok mentálnej relaxácie nepoznám! Obdivoval som a obdivujem Emila Zátopka nielen pre jeho športové výkony, ale aj pre jeho ľudský rozmer,“ dodáva Novák.


Viac o vode, sa dozviete v rozhovore s vedcom Viliamom Novákom v rámci rubriky Hosť Štefana Kassaya.

 

Ing. Viliam Novák, DrSc.: Od skončenia štúdia na Slovenskej vysokej škole technickej pôsobí Ing. Viliam Novák, DrSc., v Ústave hydrológie Slovenskej akadémie vied. Absolvoval dlhodobé študijné pobyty v Sovietskom zväze, Nemecku, Anglicku, Japonsku a USA. Výskumne sa venuje problematike vyparovania vody v prírode, režimu vody v pôde a jeho matematickému modelovaniu. Okrem toho je bežcom na dlhé trate. Zabehol viac ako 120 maratónov.

bottom of page