top of page

I.D.C. Holding, a.s. medzi TOP 10 slovenskými firmami (Hospodárske noviny)

Lebo toto je naše top

Editoriál zástupcu šefredaktorky Hospodárskych novín

Čo spája keksy, elektroniku, vagóny, antivírusový softvér a papierové obrúsky? Navonok nič.

Ale - niečo (a nie hocičo) sa predsa len nájde. Značka SK na ich služobných autách. A produktoch.

Sú to výrobky alebo oblasti, v ktorých úspešne už roky podnikajú slovenské firmy. Doma, bez ochrannej ruky zahraničného kapitálu, bez výhody uznávaného svetového brandu.

Spája ich aj ďalšia vec. Napriek tomu, že sídlia v krajine s 5,5 milióna obyvateľov, väčšinu z nich poznajú na východ, západ, sever aj juh od našich hraníc.

Napríklad Eset má svoju pobočku v Amerike a jeho antivírusy pozná celý svet. Horalky I.D.C. Holdingu, a.s. poznajú ako Goralki aj v Poľsku. SHP Harmanec zas úspešne prerazil na juhovýchode Európy.

Firma s inšpiratívnym príbehom je aj COOP Jednota Krupina. Dedinské predajne, ktoré by podľa mnohých ľudí z miest zvyknutých na rutinu nakupovania v hypermarketoch mali byť už dávno iba súčasťou múzea obchodu, dokážu úžasne prosperovať.

Firmy, o ktorých si prečítate v nasledujúcich stranách, majú silnú značku budovanú roky, slovenské vlastnícke pozadie a - čistý štít. V dnešnej reči to znamená, že Google pri zadaní ich názvu do vyhľadávacieho riadka nenavrhuje slová kauza, škandál, problémy.

Toto je dostatok argumentov, prečo sú podľa Hospodárskych novín tieto firmy skutočne top.


František Kvarda.


bottom of page