top of page

Vesmír je stále miestom záhad a objavov

Pozvanie prvého maďarského kozmonauta, od Bertalana Farkaša na stretnutie s kozmonautmi sveta, znamenalo pre mňa samo osebe vysoké vyznamenanie. Je pravda, že len pred krátkym časom sa zúčastnil na prezentácii mojej knihy Podnik a podnikanie vydanej v maďarskom jazyku v Budapešti, kde s veľkou rozvahou a nádhernými slovami sa prihovoril k zúčastneným a porovnal znalosti potrebné na vedenie podniku so znalosťami potrebnými pri lete do vesmíru. Avšak pozvánka na udalosť po 35 rokoch od prvého letu maďarského občana do vesmíru, mala osobité čaro. Otvorila sa mi príležitosť zúčastniť sa na vedeckej konferencii Space-Scale.

Miestom konania konferencie bola Farkašova alma mater - Technická a ekonomická univerzita v Budapešti. Štefan Kassay, kozmonautov osobný priateľ a dôverný znalec udalostí týkajúcich sa letu do vesmíru hovorí, že tento človek, svojou odhodlanosťou vstúpil do sŕdc ľudí a sa stal akoby blízkym členom rodín. Ľudia sú na neho hrdí. Jeho meno zdomácnelo a oslovujú ho zdrobneninou Berci. Mladšie ročníky ho majú za svojho dedka, a tak Berci sa stal dedkom Berci báčim. Bertalana som premenoval na Berciho už v pred tými tridsiatimi piatimi rokmi, keď som sa s ním spriatelil pri nakrúcaní reportáží, písaní článkov a čitateľom som ho priblížil aj cez stretnutia v súkromí v prekrásnej knihe uznávaných osobností Maďarska.


Aj na tejto významnej udalosti sa mi Bertalan nanovo vyznal zo svojich pocitov z kozmu: „Za osem dní, som videl svet z vesmíru, videl som východ a západ slnka, pohoria Južnej Ameriky, Afriky a krásu púšte, červené piesočné mraky nad Indiou.“ Zároveň uviedol, že by sa rád dočkal svojho krajana - nasledovníka, ktorému by odovzdal svoje zážitky.


Bertalan Farkaš vždy nanovo sa vracia do roku 1980, keď v rámci Interkosmosu spolupracval s Valery Kubasovom Leonidom Popovom a Valery Riuminom, sovietskymi kozmonautmi a vo vesmíre s nimi strávi, ak to cheme vedieť presnejšie, dohromady 7 dní, 20 hodín a 45 minút. Nezabúda ani na Bélu Magyariho, astronauta s ktorým sa pripravoval na let vo výcvikovom tábore v Hviezdnom mestečku pri Moskve.


Farkaš v Maďarsku je nielen ospevovaný, ale aj uznávaný. Povedal to v otváracom prejave rektor budapeštianskej univerzity, Gabor Péceli, ktorý sa netají obdivom a hrdosťou na to, že Farkaš sa už dlhé roky aktívne podieľa na profesionálnej spolupráci s univerzitou. Vie sa o tom, že Bertalan Farkaš, kozmonaut výskumník, s hodnosťou generála sa aj v súčasnosti venuje medicínskemu výskumu. Práve rozsiahle teoretické znalosti a ich aplikovanie v produkčnej praxi, tvoria spoločnú platformu, ktorá spája prvého maďarského kozmonauta aj s mojimi teoretickými prácami a publikačnou aktivitou. Na konferencii, i počas debát cez prestávky sa pospomínali aj tí, ktorí pre iné zaneprázdnenie na túto veľkolepú udalosť nemohli pricestovať. Napríklad aj Vladimír Remek, prvý československý kozmonaut, ktorý je dnes veľvyslancom Českej republiky v Moskve. Aká náhoda, ako je to len všetko poprepletané. O pár dní totiž cestujem do Moskvy navštíviť vydavateľstvo Nauka, kde sa pripravujú ďalšie publikácie o podnikaní v ruštine. A tak je len samozrejmé, že sa s Vladimírom chcem stretnúť a isto aj pospomínať na niekdajšiu spoločnú prácu.


Po rektorovi veľmi zaujímavo vystúpil štátny tajomník pre informácie a komunikáciu Ákos Kara. Uviedol, že na vedeckých expedíciách pred 35 rokmi Farkaš testoval správanie sa organizmu pri záťažových situáciách, ktoré sa dodnes ešte používajú v medzinárodnom leteckom priemysle.

Popoludňajšiu konferenciu nazvanú „Vesmírne lety a veda“ otváral samozrejme jubilant. Viacerí na tému kozmos veru mali čo povedať. Najmä, ak vzácnymi hosťami boli kozmonauti organizovaní v rámci známeho programu Interkosmos. V rámci jubilea sa prihovorili bývalí účastníci vesmírnych misií, vrátane ruského kozmonauta Vladimíra Dzsanyibekova, mongolského Dzsugderdemidína Gurragcsa, poľského Miroslawa Hermaszewského a tiež bulharského Georgi Ivanova. Európsku vesmírnu agentúru zastupoval Reinhold Ewald. Aj slovenský kozmonaut, Ivan Bella, ktorý po prvý raz letel do kozmu ako občan Slovenska, mal toho veľa čo povedať, čo zvýšilo pozornosť najmä mladých študentov.


Stretnutie už ráno počas príprav na túto veľkolepú akciu bolo plné zážitkov a stretnutí s prichádzajúcimi hosťami. Bertalan Farkaš postupne predstavil prítomných kozmonautov, ktorých ľudia po takom dlhom čase nanovo spoznávali. Bezprostrednosť a debata so zahraničnými kozmonautmi a predovšetkým popoludňajšia vedecká konferencia Space-Scale na budapeštianskej technickej a ekonomickej univerzite priniesla nadšenie a rad nových poznatkov.


Zavŕšenie dňa plného zaujímavých udalostí sa odohralo nečakaným spôsobom. Na výletnej lodi sa zišlo vyše sto účastníkov konferencie a plavba na Dunaji s miernym húpaním priniesli uvoľnenú náladu a oddych po náročnom, vyčerpávajúcom dni.


Vďaka, Bertalan Farkaš za všetkých, pre ktorých si národným hrdinom, vďaka Berci aj odo mňa. Od tvojho priateľa z obdobia, ktorého odvinuté číslo je vyše 35 ročné.


A ešte jeden odkaz. Vďaka aj od našich zamestnancov, ktorí ťa spred rokov dobre poznajú, ktorí ti držali palce počas celého tvojho letu a pre ktorých si v mnohom príkladom.

bottom of page